fbpx БОРБА ЗА ДОСТОИНСТВО НА АРХИТЕКТИТЕ И ИНЖЕНЕРИТЕ !!! | Studio John & Johny
12
Feb
2021

БОРБА ЗА ДОСТОИНСТВО НА АРХИТЕКТИТЕ И ИНЖЕНЕРИТЕ !!!

Извор: https://marh.mk/

Архитектите и инженерите кои се вклучени во изработката на основните проекти во областа на високоградбата, веќе втора година го очекуваат усвојувањето на тарифникот за услуги за минималниот надоместок од страна на Министерството за транспорт и врски.

Овие професии  во Македонија се  целосно деградирани и потценети во  угледот, влијанието во општеството и секако  платата, иако учествуваат во еден од најдоходните бизниси – градежништвото.

Транзицијата од систем чиј социјални вредности беа на врвот, во целосно пазарно општество на полулојална конкуренција и голем процент сива економија, придонесе работата на архитектите да биде втурната на дното.

Прочитај повеќе на линкот подолу!

Source: