fbpx Идеи за уредување на зен градини | Studio John & Johny
16
Jul
2021

Идеи за уредување на зен градини

Зен градината е концепт што вклучува создавање атмосфера што ќе не одведе кон одмор, релаксација, уживање … но со поента!

Затоа Зен-градините најчесто се идентификуваат со карпести градини, односно со нешто повеќе карпести површини што се сечат со структури на вода, а симболиката за тоа треба да биде јасна. Секое претерување во Зен филозофијата не води никаде.

Не е изненадувачки што комбинацијата од камен, карпа, чакал, песок од една страна и вода од друга страна толку често се наоѓа во зен-градините. Ова симболично ни претставува моќ на умот и постапките (камен) над неконтролираните емоции (вода).

Сè друго е помалку важно, и обично не треба да претерувате со дополнителен декор. Минијатурата на секој можен начин е со цена во вакви градини, па обидете се да го почитувате тој дел од приказната. Без разлика дали користите градина дизајнирана на овој начин за медитација или за некои вообичаени летни активности, имајте на ум дека зен-градините треба да испуштаат чистота, ред и добра организација.

-          За почеток, не би било лошо да се запознаете малку подобро со принципите на дизајнот на јапонската градина. На пример, некои концепти за дизајн вклучуваат употреба на три основни компоненти – големи, средни и мали – за да се создаде чувство на динамика и рамнотежа. Високите елементи го претставуваат небото, средните елементи го претставуваат човештвото, додека малите елементи се поврзани со земјата.

 -         Однапред дизајнирајте ја вашата градина за да ја одредите главната тема и да добиете чувство за целиот простор. Јапонските градини се однесуваат на минијатуризација, така што карпите и другите елементи се вклучени како прикази на големи пејзажи. На пример – карпите можат да сугерираат планини. Ако вашата првична идеја навистина е во согласност со тоа – ќе заштедите многу работа.

-          Изберете дрвја и растенија кои успеваат во вашиот регион, така што ќе можете лесно да ги имплементирате во надворешноста во секое време. Некои од опциите може да вклучуваат грмушки како бамбус, но може да се разгледаат и сите други зимзелени грмушки.

-          Групирајте ги камењата така што тие имитираат планини, формираат чекори или патеки и можете да поставите две карпи заедно за да претставуваат кран и желка – два традиционални јапонски симболи кои претставуваат долг живот. Наредете песок и чакал во форма на концентрични кругови или користете ги за да направите прави линии, како и да направите патеки за ликвидација. Тие дополнително може да се користат за имитирање на проток на река или движење на облаци.

Source: