fbpx Дефинирање на стилови на куќи: Што е медитерански стил? | Studio John & Johny
14
Dec
2018

Дефинирање на стилови на куќи: Што е медитерански стил?

Нема подобар архитектонски стил за љубителите на луксузно живеење, од Медитеранскиот. Овие домови потсетуваат на крајбрежните вили и времето поминато на одмор. Како и да е, дали некогаш сте се запрашале што точно го прави медитеранскиот дом толку уникатен?

 

Source (Извор) : FRESHOME

Историја на медитеранската куќа

Медитеранските куќи како што ги познаваме денес се базираат на архитектонски стил познат како Медитеранска преродба. Овој стил има за цел да го имитира чувството да се биде во луксузна медитеранска вила. Стана популаризиран во текот на 1920-тите, кога културната опсесија со богатство и одмор доведе до бум во поморските одморалишта.

Првично, стилот се користел само за јавни објекти, како хотели. Сепак, на крајот, архитекти како Адисон Мизнер од Флорида и Бертрам Гудху од Калифорнија видоа дека изгледот на стилот може да биде добар погоден за тамошната крајбрежна клима. Тој и натаму останува најпопуларен во крајбрежните области денес.

Видови на медитерански куќи

Оригиналните метитерански куќи од времето на преродбата се уникатни по тоа што тие позајмуваат влијанија од неколку различни култури во тој географски регион. Особено, најчесто се гледаат и италијанскиот и шпанскиот. Подолу е објаснување на разликите помеѓу двете:

Италијанска ренесанса (1890-1930)

Како што сугерира името, италијанските ренесансни куќи се инспирирани од зградите на италијанската ренесанса од 16 век. Поточно, ова може да се види во нивната наметлива скала, како и архитектонски детали како столбови и заоблени лакови. Но овој стил исто така позајмува од сопствениот временски период, кој започна на крајот од викторијанската ера. Од различните стилови на медитеранските куќи, италијанските ренесансни домови се најнакитени.

Шпанска преродба (1915-1930)

Куќите од времето на Шпанската преродба се базираат на архитектурата што шпанските колонисти ја донеле во Америка во 16 век. Ова архитектонско движење било особено популарно во потоплите, крајбрежни области како Калифорнија и Флорида. Куќите од времето на Шпанската преродба се малку поедноставни од другите медитерански стилови. Тие содржат почисти линии, како и пониска покривна линија која изгледа подебела и потешка.

Модерeн Медитерански стил

Модерната медитеранска архитектура може да го следи шпанскиот или италијанскиот дизајн. Таа ја враќа концепцијата на живеење во стил на одморалиште. Овие домови позајмуваат естетски детали од традиционалниот медитерански стил на домот со многу удобности на современото живеење. Овие домови обично се карактеризираат со отворени планови, големи, впечатливи кујни и акцент на живеење внатре - надвор.

Дефинирање на карактеристиките на медитеранските куќи

Иако постојат одредени разлики помеѓу различните под-типови, постојат неколку дефинирачки карактеристики кои ги поврзуваат сите заедно. 

Екстериерни карактеристики

Истегнување, симетрични фасади
Штуко-екстериери
Ниско поставени плочести кровови 
Заоблени прозорци и влезови
Балкони од ковано железо и решетки на прозорците
Градини или дворови во европски стил

Ентериерни карактеристики

Правоаголна форма на подот
Високи тавани
Употреба на тешко дрво и шарени плочки
Дизајнирани да пуштат проток навоздух низ куќата