fbpx Поранешна Советска издавачка куќа трансформирана во Стамба Хотел | Studio John & Johny
26
Dec
2018

Поранешна Советска издавачка куќа трансформирана во Стамба Хотел

Стамба беше отворен во мај во населбата Вера во Тбилиси. Хотелот е дизајниран од страна на проектантскиот тим на Adjara Group, компанијата која е инвеститорот што стои зад проектот, и беше награден со наградата „New Concept“ на годината на „AHEAD Europe 2018“.

Хотелот е специфичен по своите кавернозни лоби простории, кои задржуваат многу од оригиналните карактеристики на зградата, вклучувајќи и опрема за печатење суспендирана од таванот.

"Стамба се наоѓа во неверојатна советска архитектонска зграда", вели Чехерија, извршен директор на Adjara Group, во видео интервју nа DEZEEN снимен за AHEAD во Лондон.

"Беше издавачка куќа", продолжува тој. "Првиот комунистички весник во Грузија беше објавен таму".

Според Чехерија, просторот е дизајниран да ја прикаже својата историја. "Сакавме да покажеме како зградата изгледаше како издавачка куќа, ние не ги сменивме ѕидовите, не го сменивме таванот, го чувавме како што беше порано".

Додека лоби просторот го задржува поголемиот дел од својот оригинален лик, Adjara Group направи еден впечатлив додаток - базен со стаклено дно, инсталиран на покривот, што овозможува да влезе природна светлина во зградата.

"Решивме да ги отвориме лоби просториите, да го отвориме покривот и да го ставиме стаклениот базен на врвот на фоајето", објаснува Чекериа. "Светлината се спушта и се движи неверојатно преку ова конкретно место со многу растенија и дрвја".

Пространите гостински соби се специфични со нивните високи тавани и уметнички дела од грузиски уметници.

"Искуството во гостинската соба е неверојатно", вели Чехерија. "Ти влегуваш и ја гледаш оваа висока таванска соба од 56 квадратни метри."

Според Чехерија, Стамба е дизајниран со цел да поттикне интеракција помеѓу странските посетители и локалните жители во неговите јавни места, вклучувајќи ги и двата дворови насочени кон општествени активности и настани.

"Локалните жители доаѓаат со своите деца и се остануваат цел ден на тревата", вели Чехерија. "Ние им даваме на нашите клиенти локално искуство преку нашиот хотел, пристап до локалните луѓе. Тоа беше идејата кога го започнавме хотелот" Стамба "- да имаме многу локален бренд и да биде многу локално дизајниран".

Source: