fbpx Објавени најдобрите светски архитектонски фотографи на годината | Studio John & Johny
12
Jan
2019

Објавени најдобрите светски архитектонски фотографи на годината

Од своето основање во 2012 година, со поддршка на Светскиот архитектонски фестивал, покриеноста на архитектонските фотографии се пресели од локалните  новински изданија во глобалните медиуми.

Наградите вклучуваат и професионален фотограф со полно работно време како и омилен фотограф аматер. Категориите се движат од портфолио на индивидуална зграда до апстрактна фотографија - со професионална камера или на мобилен телефон.

Повторно оваа година, архитектонските фотографи низ целиот свет ги доставија своите најдобри слики на Архитектонските награди за фотографија и сега е објавен победникот.

Павел Паничко од Стејлибриџ во Манчестер, Велика Британија, со неговата фотографија на „Long Museum West Bund“ - Шангај, од „Atelier Deshaus“, е генерален добитник за 2018 година, објавен на Гала вечерата на „WAF" во Амстердам на 30 ноември.

Павел исто така е добитник на категоријата „Портфолио“, нова категорија додадена на овогодинешниот натпревар, освојувајќи ја наградата со неговите 6 слики од „Harbin Opera House“ - дизајн на „MAD Аrchitects“.

"Сакам да ги фотографирам зградите кои создаваат емоции, а  „Long Museum West Bund“ и „Harbin Opera House“ беа вакви структури. Поминатото време во и околу овие згради, гледајќи како луѓето комуницираат со нив и како се менува светлината во текот на еден ден, беше навистина инспиративно. Тоа ми помогна да ја фатам суштината на зградите претставени во моите слики. Снимањето во Кина само по себе беше логистички предизвик, но исто така и фантастично искуство " - вели Павел.

 

 

 

Sense of Place: The Piazza Duomo from the Arengario Balconi of the Palazzo dell’Arengario, Museo del 900 in Milan, Italy by Italo Rota and Fabio Fornasari by Marco Tagliarino.

 

Buildings in Use category winner: The Hive at the Royal Botanic Gardens, Kew, UK by Wolfgang Buttress by Omer Kanipak 

 

Interior category winner: The Ouse Valley viaduct in Sussex, UK by David Mocatta by Andrew Robertson

 

Mobile category winners: Left, judges’ winner, He Zhenhuan’s photo of an overpass in Chongqing, China and public-voter’s winner, John Pinder’s Half Spiral, an abstract photo of a spiral staircase.

Source: