fbpx 5 трикови во ентериерното уредување за да ја намалите анксиозността | Studio John & Johny
09
Nov
2018

5 трикови во ентериерното уредување за да ја намалите анксиозността

Домовитe можат да имаат фундаментален ефект врз Вашето здравје, со сè, од бојата на ѕидовите, до висината на неред што влијае на менталната благосостојба. Имајќи го ова на ум, собравме пет начини како ентериерното уредување да се искористи за борба против анксиозноста и да создаде смирувачка околина.

Внесете биофилен дизајн

Биофилниот дизајн помага да се зголеми нашата благосостојба. Тоа е практика која датира илјадници години, што докажуваат и сликите од древните египетски гробници и рушевините на Помпеја.

 

Студијата од 2009 година покажа дека средини без растенија имаат негативен ефект и дека собното зеленило има потенцијал да го намали стресот, па дури и да ги намали здравствените тегоби.

Ова е поткрепено со поново истражување, кое покажа дека интеракцијата со зеленило во затворен простор може да го намали физиолошкиот и психолошкиот стрес.

Отстранете ги боите што предизвикуваат анксиозност

Бојата може да има моќен психолошки ефект. Теориите дека Бејкер-Милер розовата боја ја намалува агресијата трае со години, а во 2013-та година, во книгата „Drunk Tank Pink“, Адам Алтер истражува како бојата може да има влијание, истакнувајќи дека луѓето се повеќе исплашени од тестови со црвени покривки од зелените. Животните простори треба да бидат уредени со ова на ум, што значи избегнување на ментално стимулирачки бои како портокалова и користење меки, неутрални бои кои создаваат смирувачки ефект - на пример, сината е особено добра за спални. Кафената, исто така, може да ни помогне да се развиеме, но консултантката за бои и дизајн, Карен Халер, предупредува дека премногу од тоа може да делува заморувачки.

Добијте го своето право на осветлување

Истражувањата на Универзитетот во Торонто сугерираат дека силната светлина може да ги интензивира нашите чувства, како позитивни така и негативни, и сугерира дека намалувањето на светлината може да ни помогне да донесеме повеќе рационални одлуки. Сината светлина нè прави повеќе будни, што го прави добар избор за домашни студија, но треба да се избегне во спалната соба каде што може да го потисне производството на мелатонин и да не спречи да  заспиеме.

Избор мека светлина за спални и простори за живеење може да ни помогне да се релаксираме. Осигурувајќи дека домовите добиваат многу природна светлина, исто така може да им помогне на нашиот деноноќен ритам, ни помага да спијеме подобро, го зголемува на нашето целокупно чувство на благосостојба и според некои истражувања, помага во борбата против симптомите на депресија.

Прифатете го минимализмот

Повеќето луѓе можат да ја потврдат теоријата дека преполниот простор ги зголемува стресот и вознемиреноста. Истражувањата го поддржуваат ова, сугерирајќи дека стекнувањето на повеќе материјални добра, нужно не е пат кон среќата. Како одговор на тоа, многу луѓе го прифаќаат минималистичкиот пристап во уредувањето на своите домови, по методот на организација на Мари Кондо - KonMari, и избираат помалку мебел и детали за да создадат смирувачки простор за живеење. Еден од врвните авторитети на минимализмот, архитектот Џон Паусон, со децении ја следи оваа филозофија, но верува дека тоа е враќање на традицијата, а не нешто радикално. "Тоа е нешто што е тука секогаш", изјави тој за The Guardian. "Луѓето отсекогаш одле понатаму и понатаму во пустината за да избегаат". Но, денес минимализмот не мора да значи чисти линии и отсуство на декорација. Како што објаснува Кети Трегеден, "Новиот минимализам е за мал избор внимателно курирани, значајни предмети".

Набавете си добар кревет

Пристоен ноќен сон е најважен на благосостојбата, и многу од тоа се сведува на типот на кревети во кои спиеме. Советот за спиење вели дека непријатните кревети можат да го намалат спиењето за еден час секоја ноќ, иако многу луѓе нема да направат врска помеѓу недостаток на одмор и лош кревет. Се препорачува замена на душеци на секои седум години и да бидете сигурни дека новите темелно се тестираат пред купувањето.

Source: